X
GO
Şehir Eşleştirme Alanında Kapasite Geliştirme Eğitiminin İkinci Etabı Ankara’da Tamamlandı
Tugce Birgen
/ Categories: Haberler

Şehir Eşleştirme Alanında Kapasite Geliştirme Eğitiminin İkinci Etabı Ankara’da Tamamlandı

Türkiye ve AB üyesi ülkelerin yerel yönetimleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımı için sürdürülebilir yapılar oluşturmayı amaçlayan TWIN Projesi, yerel yönetimlere yönelik “Şehir Eşleştirme Alanında Kapasite Geliştirme Eğitimleri”ne devam ediyor. Eğitim programının ikinci etabı 11-14 Aralık 2018 tarihinde ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Eğitimde büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinden, il özel idarelerinden, kaymakamlıklardan ve valiliklerden 52 katılımcı yer aldı. 33 farklı şehirden gelen katılımcılara şehir eşleştirmenin kurumsal çerçevesinden tematik yaklaşımlara, kapasite geliştirmeden sürdürülebilirliğe kadar geniş bir içerikte eğitim verildi. Eğitim programı, TBB Proje ve Finansman Birimi Müdürü Sayın Cemal Baş ve AB Başkanlığı Proje Uygulama Başkanı Sayın Bülent Özcan’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Şehir Eşleştirme Alanında Kapasite Geliştirme Eğitimlerinin birinci gününde açılış konuşmalarından sonra proje çerçeve sunumu yapıldı ve devamında ise Prof. Dr. Birgül DEMİRTAŞ şehir eşleştirmenin kurumsal çerçevesi hakkında genel bilgiler verdi. Öğleden sonra, Fikret TOKSÖZ, Türkiye ve AB ülkelerindeki yerel yönetimler arasındaki ortak değerler, Avrupa Bölgeler Komitesi (CoR) ve Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) gibi şehir eşleştirme alanındaki önemli kurumlar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Yerel yönetimler reformu, Belediye Kanunu ve Birlikler Kanununa da değinen TOKSÖZ, katılım sürecine katkı için yapılması gerekenler konusunda katılımcıları aydınlattı.

Eğitimin ikinci gününün ilk oturumunda Prof. Dr. Birgül DEMİRTAŞ, katılımcıları şehir eşleştirmenin arka planı ve kısa tarihi hakkında bilgilendirdikten sonra şehir eşleştirmenin teorisi, pratiği, faydaları ve yöntemleri konularında eğitim verdi. İkinci oturumda ise Sayın DEMİRTAŞ, katılımcılara şehir eşleştirme alanındaki deneyimlerin paylaşılması, ortak faaliyetlerin nitelik ve niceliğinin arttırılması, karşılıklı iletişim kanallarından daha etkili faydalanılması ve karşılıklı güvenin tesis edilmesiyle kültürlerarası diyaloğa katkıda bulunulması hakkındaki bilgilerini aktardı. 

Eğitimin üçüncü gününün birinci oturumda Sinan ÖZDEN, şehir eşleştirme girişimleri için öne çıkan temalar, tematik yaklaşımlar ve analizler konularını sundu. Sayın ÖZDEN ikinci oturumda, başta STK’lar olmak üzere yereldeki paydaşların şehir eşleştirme ve uluslararası işbirliği konusunda kapasitelerinin geliştirilmesi hakkında sunum yaptı.

Eğitimin son gününün ilk oturumunda Metehan GÜLTAŞLI demokrasi ve yeni kamu yönetimi anlayışı, iyi yönetişim ilkeleri gibi başlıkları içeren şehir eşleştirme çalışmalarına kilit paydaşların dahil edilmesi konusunda katılımcılara eğitim verdi. Günün diğer eğitim konusu olan şehir eşleştirme girişimlerinde sürdürülebilirliğin sağlanması sunumunu, TWIN projesi Takım Lideri Sadun EMREALP aktardı. EMREALP konuşmasında şehir eşleştirme girişimlerinin güçlü ve zayıf yönleri, kurumsal ve yasal çerçevesi, izleme ve değerlendirmeleri, bilgi ve deneyim paylaşımı sağlayacak yol haritasının oluşturulması hakkında bilgi verdi.

Şehir Eşleştirme Alanında Kapasite Geliştirme Eğitimi Avrupa Birliği Başkanlığı’nı temsilen A. Hakan Atik’in gerçekleştirdiği kapanış konuşmasının ardından katılımcılara sertifikalarının verilmesi ile sonlandırıldı. 

Önceki Jean Monnet Burs Programı 2018-2019 Akademik Yılı İzleme ve Çalışma Ziyareti Brüksel, Belçika 29-30 Kasım 2018
Sonraki Hibe İzleme, Risk Değerlendirme, PRAG Uygulamaları ve İzleme Bilgi Sistemi (IBS) Eğitimi Ankara’da Yapıldı
Print
3774

x