X
GO
İSKEP Projesi Uluslararası Sosyal İçerme Zirvesi
Selcan Uğur
/ Categories: Haberler

İSKEP Projesi Uluslararası Sosyal İçerme Zirvesi

17-18 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen “Uluslararası Sosyal İçerme Zirvesi” yaklaşık 400 kişilik bir katılımla gerçekleştirildi.
Açılış konuşmaları UCLG-MEWA Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Başkanı Jean-Claude Frécon, CEMR Başkan Yardımcısı ve Yunanistan Belediyeler Birliği Başkanı George Patoulis,  AB Delegasyonu, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Başkanı François Bégeot ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,  Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Uğur Güneş tarafından yapılan zirvede İSKEP Projesinin uygulandığı 12 pilot belediye de bilgi ve deneyimleriyle yer aldı.

 Fatma Şahin: “Dünya büyük bir insanlık sınavından geçiyor”

 Konuşmasına Birlik Başkanımız Dr. Kadir Topbaş’ın selamlarını ileterek başlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, küreselleşmenin yaşandığı ve sınırların kalktığı yeni dünya düzeninde, sosyal adalet ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarının yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çekerek son yıllarda dezavantajlı bireyler için yapılan hukuksal düzenlemelere dikkat çekti. İnsanı merkeze alan sosyal politikaların önemine vurgu yapan Şahin, dünyadaki savaş ve yoksulluk sorunlarına değinerek; “Savaşlar en çok dezavantajlı grupları vuruyor. Kendi sınırları dışında imkânları ölçüsünde herkese yardım etmeye çalışan bir Türkiye var. Ancak Türkiye bu sorunları tek başına çözecek durumda değil, herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Dünya büyük bir insanlık sınavından geçiyor.  Bu sınavı verenler tarihe altın harflerle yazılacak. Bu salondan çıkaracağımız sonuçları yol haritası yapıp gönül köprüleri oluşturacağız.” şeklinde konuştu.

 

Frécon: “Uyumlu bir toplum için ayrımcılıkla mücadele etmek ve farklılıklara saygı duymak gerekiyor.”

 

Toplantıya katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Başkanı Jean-Claude Frécon, başta Birliğimiz olmak üzere toplantıya katkı veren tüm kuruluşlara teşekkürlerini sundu. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinin yıllardır “Toplumsal uyum” kavramı üzerinde çalıştığını belirten Frécon, tüm insanların eşit olarak insan haklarına erişimin sağlanması noktasında yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü belirtti. “Yerel yönetimlerin toplumsal uyuşmayı sağlamayabilmeleri için geniş yetkilere ihtiyacı var. Uyumlu bir toplum için ayrımcılıkla mücadele etmek ve farklılıklara saygı duymak gerekiyor.” diyen Frécon, yerel yönetimleri ulusal düzeyde politikalara dâhil etmenin önemine dikkat çektiği konuşmasında Türkiye ve Avrupa’daki yerel yönetimlerin entegrasyon faaliyetleriyle ilgili değerlendirmelere yer verdi.

Patoulis: “Küresel düşünüp yerel hareket etmeliyiz.”

Yerel yöneticilerin halkla yakın temasta bulunduğunu hatırlatan CEMR Başkan Yardımcısı ve Yunanistan Belediyeler Birliği Başkanı George Patoulis, vatandaşın daha iyi bir hayat sürebilmesi için çalışan belediyelerin azalan bütçeye rağmen görev alanlarının arttığını söyleyerek belediyelerin temel görevleri yanında mültecilerle ilgili sorunları da yüklendiğine dikkat çekti.  Toplumsal dışlanmayla mücadele ederken merkezi hükümet ve şehrin diğer paydaşlarının da destek vermesi çok önemli diyen Patoulis, “Küresel düşünüp yerel hareket etmeliyiz ama aynı zamanda da yerel düşünüp küresel hareket etmeliyiz” dedi.

 

Bégeot: “12 belediyeye destek veriyor, Türkiye ile bağlarımızı güçlendiriyoruz”

 

Organizasyonun kendisini çok etkilediğini söyleyen AB Delegasyonu, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Başkanı François Bégeot, toplantının konuyla ilgili tüm büyük kuruluşları bir araya getirmesi açısından uluslararası önemli bir zirve olduğunu ifade etti.  Sosyal içerme konusunun öncelikli konuları arasında olduğundan söz eden Bégeot, daha iyi bir toplum için çalıştıklarının altını çizdi. Dezavantajlı gruplar için yapılan çalışmaların çok önemli olduğuna vurgu yapan Bégeot, Türkiye’de İSKEP kapsamında 12 belediyeye destek vererek Türkiye ile bağları güçlendirdiklerini kaydetti. Bégeot, iş bulma piyasası, iş ve özel hayatların dengesinin sağlanması, kentlerde yerel ortaklıkların kurulması ve yaşlı hizmetleri gibi konularda dezavantajlı grupların sorunlarının bertaraf edilmesi noktasında bu projenin büyük önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

Katılım öncesi mali destek fonlarının yönetim süreci hakkında katılımcılara bilgiler veren Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Uğur Güneş, eğitim, istihdam ve sosyal içerme konularında fonların daha nitelikli yürütülmesi için yapılan çalışmaları aktararak İSKEP Projesi ile ilgili sayısal verileri paylaştı. Dezavantajlı gruplara yönelik çalışmaların kapsamını örnek projelerle açıklayan Güneş Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ilişkin bilgiler aktardı.

 

Zirvenin ilk gününde ayrıca İstanbul Yerel Entegrasyon Deklarasyonu da imzalandı.  

 

Tema konuşmaları bölümünde Birliğimiz Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ve İSKEP Projesi Takım Lideri Paulo Pedroso yer alırken “Suriyeli Sığınmacılar ve Entegrasyon”, “Uluslar arası Gündem ve Sosyal Entegrasyon” başlıklarında oturumlar gerçekleştirilerek bilgi ve deneyim paylaşımı sağlandı.

Toplantının son gününde “Sosyal Entegrasyon ve İstihdam”, “Roman Vatandaşların Entegrasyonu”, “Engelli Bireyler ve Sosyal Entegrasyon” ve  “Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Entegrasyon” konu başlıklarında gerçekleştirilen oturumlar çerçevesinde belediyeler, proje paydaşları ve dezavantajlı gruplardan temsilciler bir araya gelerek mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

 

Sonraki WYG Türkiye Antalya Takım Toplantısı
Print
5730

x